sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Anssi Mysteeri Kela

Anssi Kelan Uudet autot

Olin kaverini ja hänen poikansa kanssa katsomassa Anssin keikkaa Vantaan Pyhän Laurin kirkossa. Reissu alkoi sinänsä jo vallan mainiosti, kun mukanamme ollut nuori miehenalku arvosti kirkkokeikkaa niin paljon, että uhrasi intin viikonloppuvapaatansa ollakseen kirkossa kahden keski-ikäisen (enemmän ja vähemmän höpsähtäneen) daamin seuralaisena.

En epäillyt  lainkaan kirkkoon astuessani, etteikö Kelastinen vetäisi hienosti ja koskettavasti. Anssi oli mainostanut ennen keikkaa, että biisit raikuvat alttarin edessä toivomusten mukaan. Olin huolestunut omien suosikkibiisieni kohtalosta. Kuuleeko ikivanha kirkko Älä mene pois -biisin tai Piirtyykö tie minuun? Piirrä minuun tie on  ehdoton suosikkini. Tai oli. Oli ennen kuin istuin puisille kirkonpenkeille.

En ollut koskaan ymmärtänyt Uudet autot -biisiä. Olihan se nätti viisu, mutta silti PLAAH.

Harrastan ehkä katoavaa mielenviitrausta nimeltä ”suomalaisen laululyriikan fiilistely”. Heikki Salon Kahlekuningaslaji on kahlattu moneen kertaan läpi. Olen kuunnellut satoja biisejä edestakaisin, jotta saisin itselleni vastauksen perimmäiseen kysymykseen … Mitä tämä biisi merkitsee minulle? Uudet autot oli vailla vastausta, vähän kuin kaikki toiminta auton konepellin alla, täysi mysteeri.

En tiedä uskonko kohtaloon, Jumalaan, viikinkijumaliin vai mihin, mutta yksi lausahdus kirkossa muutti kaiken… Anssi päästi ilmoille lauseen , että Uudet autot kertoo menettämisestä, menettämisen pelosta. Niinhän se on!!!  Uuden auton tuoksua ei saa koskaan takaisin. Ei saa lasten vauva-aikaa eikä muuten parisuhteen alkuhuumaakaan, vaikka kuinka yrittäisi. Ja taatusti olen yrittänyt. Mutta….Se ei haittaa. Saa tuntea niin! Anssi jopa laulaa aiheesta. Julkisesti ja vielä kirkosssa!

Lysähdin rusinaksi kasaan penkillä ja vajosin Uusiin autoihin. Voi kauneus, miten ihanasti kirjoitettu biisi! Taisi kirkon maalaukset todistaa muutaman kyyneleenkin vierähtämistä poskelle. Oli parhaiten sijoitettu raha musiikkiharrastuksessani. Vantaan lyriikkahöperön hittisijoitus. Kun muutkaan biisit (eivätkä kappaletoiveet) tuottaneet pettymystä, vaan antoivat lisää pohdinnan aihetta, olin enemmän kuin onnellinen.

Mieheni tuli hakemaan meidät kirkolta Vantaan pimenevässä illassa. Avasin automme oven, istuin penkille ja mieleni oli kevyt. Minun ei tarvitse pohtia ikääntymisestä seuraavaa pakollista menettämistä. Nuoruuden katoamista, ryppyjen ilmaantumista tai parisuhteen onnellista, mutta vakiintunutta tilaa. Jos keski-ikä alkaa ahdistamaan, laitan soimaan Uudet autot.

Mysteeri ratkaistu. 

Voi Anssi, minkä teit!


Kuva kaapattu Supersysterin lataamaasta videosta keikalta.  https://youtu.be/PK3uPAlLzac


P.S. Sunnuntain lukuvinkki - Anssi Kela Matkamuistoja :)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti